Γιατί η ελληνική σημαία είναι γαλανόλευκη και έχει 9 λωρίδες;

Proslípseis
6 Προσλήψεις στο Δήμο Ιάσμου
24/03/2020
Προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών
26/03/2020
ellinikí simaía

Η Ελληνική σημαία όπως γνωρίζεις αποτελείται από τον σταυρό, το σύμβολο της πίστης των Ελλήνων,και τα χρώματά της είναι κυανό και λευκό. Μην νομίζεις όμως ότι οι επιλογές των παραπάνω ήταν τυχαίες. Όλα αυτά έχουν την σημασία τους. Γνωρίζεις λοιπόν γιατί η Ελληνική σημαία έχει 9 λωρίδες και είναι γαλανόλευκη;

Πίσω, στην Α´ Εθνική Συνέλευση στην Επίδαυρου το 1822, καθιερώθηκαν το κυανό και το λευκό ως τα χρώματα της Ελληνικής σημαίας.

Εικάζεται πως απέφυγαν το κόκκινο και το πράσινο χρώμα, διότι συνδέονταν με την Iσλαμική Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, η επιλογές των χρωμάτων έγιναν με σκοπό να συμβολίσoυν το γαλάζιο της θάλασσας του Αιγαίου και το λευκό των κυμάτων.

Ακόμη-όσον αφορά το λευκό χρώμα- υποστηρίζεται ότι με αυτό υποδηλώνεται ο αγνός σκοπός των Ελλήνων με μοναδικό τους στόχο την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία του έθνους.

Όσο για τις 9 λωρίδες της σημαίας, συμβολίζουν τις συλλαβές της φράσης «ελευθερία ή θάνατος». Οι πέντε κυανές λωρίδες αποτελούνται από τις συλλαβές της λέξης «Ελευθερία» και οι τέσσερις λευκές το «ή θάνατος».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: