chalkos

Ο πάπυρος Σμιθ είναι ένα από τα παλαιότερα «βιβλία» που έχουν διασωθεί. Το κείμενο που περιέχει είναι υπολογισμένο ότι γράφτηκε μεταξύ του 2600 και του 2200 π.Χ.

Εκεί και από τότε έχουν απαθανατιστεί οι γνώσεις των ανθρώπων για τη δυνατότητα του χαλκού να βοηθάει στην αποστείρωση πληγών στο στήθος, που προέκυπταν προφανώς από τις συγκρούσεις στο πεδίο της μάχης, όπως επίσης και στην αποστείρωση του νερού.

Οι μελετητές της ιατρικής των Βαβυλωνίων και των Αιγυπτίων έχουν γράψει ότι οι στρατιώτες των λαών αυτών, όταν έπειτα από μια μάχη ακόνιζαν ξανά τα ξίφη τους, τα φτιαγμένα από χαλκό και κασσίτερο, συνήθιζαν να μαζεύουν τα ρινίσματα και να τα τοποθετούν προσεκτικά στις πληγές τους ώστε να ελαττώσουν την πιθανότητα μόλυνσης και να επιταχυνθεί η επούλωση.

Τεσσεράμισι χιλιάδες χρόνια μετά, στην οδό Αριστοτέλους, στην είσοδο κάποιου καταστήματος, η χειρολαβή στην εξώπορτα τις τελευταίες ημέρες απέκτησε μια υποτυπώδη και αραιή περιέλιξη με λίγο χοντρό χάλκινο σύρμα. Στην ερώτηση γιατί το έβαλε αυτό, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος κάπως αμήχανα ομολόγησε πως το μόνο που είχε ακούσει ήταν πως «κάνει καλό». Και κάπως αμήχανα πρόσθεσε: «Κάποιοι με είπαν ακόμη και συνωμοσιολόγο που έβαλα αυτό το σύρμα».

Ο ούγγρος γιατρός Ιγκνάζ Σέμελβαϊς (1818-1865) έκανε μια πρόταση που χαρακτηρίστηκε σκανδαλώδης για την εποχή. Για τη μείωση της θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών ζήτησε από τους συναδέλφους του της εποχής εκείνης να πλένουν τα χέρια τους, τουλάχιστον πριν από τις χειρουργικές επεμβάσεις. Εγινε καταγέλαστος γι’ αυτό, και πικραμένος και απογοητευμένος οδηγήθηκε σε ψυχιατρική κλινική όπου δεν βρήκε κάτι άλλο εκεί εκτός από τον θάνατο, εξαιτίας των χτυπημάτων που δέχτηκε από τους «νοσηλευτές» του.

Το 1983 η ερευνήτρια για ιατρικά θέματα Φίλις Κουν άσκησε κριτική για την εξαφάνιση του χαλκού από τα νοσοκομεία. Είχε παρατηρήσει πως ενώ τα εξαρτήματα από ανοξείδωτο χάλυβα φαίνονταν καθαρά, δεν εμπόδιζαν τα μικρόβια να προκόβουν επάνω τους. Αντίθετα, στα εξαρτήματα από χαλκό ο αριθμός τους ήταν σημαντικά μικρότερος. Στο τέλος της έρευνάς της, που είχε τον εύγλωττο τίτλο: «Doorknobs: a source of nosocomial infection?», έγραψε: «Αν το νοσοκομείο σας κάποτε ανακαινιστεί, προσπαθήστε (τουλάχιστον) να διατηρήσετε τα παλιά χάλκινα πόμολα και ό,τι άλλο, ενώ αν βάλετε ανοξείδωτο χάλυβα σιγουρευτείτε ότι θα τον απολυμαίνετε καθημερινά».

Αν και δεν είχε την τύχη του Σέμελβαϊς, την εργασία της την κατάπιε το σκοτάδι. Ως το 2014-15 τουλάχιστον, που μια ερευνητική ομάδα στην Αγγλία εργάστηκε επάνω στους ιούς, τον norovirus και τον πρόδρομο του COVID-19, τον 229 Ε. Οι εργασίες τους αυτές, που έγιναν στο Κέντρο Βιολογικών Επιστημών του Σαουθάμπτον στην Αγγλία, ξύπνησαν αρκετά περισσότερο κόσμο.

Ο «μυστηριώδης» μηχανισμός

Από το 2011 ήταν γνωστό ότι τα άτομα του χαλκού, χάνοντας ένα ή δύο ηλεκτρόνια, οπότε παρουσιάζονται με συνολικά θετικό φορτίο, είναι πλέον έτοιμα να συμμετάσχουν σε πολύ δυνατές… μάχες. Μετατρέπονται, όπως λέμε, σε θετικά (και πολύ δραστήρια) ιόντα, που είναι έτοιμα να εκτελέσουν «συμβόλαια θανάτου». Θύματά τους στη συγκεκριμένη περίπτωση τα μόρια διαφόρων μολυσματικών μικροοργανισμών που θα τύχει να έλθουν σε επαφή με χάλκινες επιφάνειες.

Οπως το περιέγραψε ένας από τους ερευνητές του φαινομένου, «όταν ένας ιός ή ένα βακτήριο έλθει σε επαφή με μια τέτοια επιφάνεια, κατακλύζεται από ιόντα χαλκού. Και αυτά μπορούν υπό ορισμένες συνθήκες είτε τα ίδια να το διαπεράσουν κεραυνοβόλα, σαν να ήταν σφαίρες που βρίσκουν τον στόχο τους, είτε να δημιουργήσουν άλλους καταστροφείς. Δεν σκοτώνουν απλά, αλλά καταστρέφουν ολοσχερώς. Μέχρι και τα μόρια που είχαν προορισμό να δώσουν τα σχέδια για το πώς θα ήταν οι απόγονοί τους, οπότε χάνεται και η δυνατότητά τους με κάποια μετάλλαξη να καταφέρουν να διαιωνιστούν, αφού δεν θα έχουν διασωθεί καν τα γονίδιά τους. Ο χαλκός συμπεριφέρεται σχιζοφρενικά».

Ενα σταγονίδιο φορτωμένο με μολυσματικούς μικροοργανισμούς όταν «προσγειώνεται» στην χάλκινη επιφάνεια προκαλεί την επίθεση των ιόντων του χαλκού. Αυτά που έχουν χάσει τα δύο ηλεκτρόνια (δηλαδή ο δισθενής χαλκός) αντιδρούν με το οξυγόνο του υγρού σταγονιδίου και δίνουν μονοσθενή χαλκό και ένα μόρφωμα των ατόμων του οξυγόνου που ονομάζεται στη χημεία υπεροξείδιο (Ο2.-). Παρότι το ίδιο το Ο2.-  δεν θεωρείται ισχυρός οξειδωτικός παράγοντας, έχει παρατηρηθεί ότι η αυξημένη δημιουργία του στα κύτταρα προκαλεί την οξείδωση και την τροποποίηση βιολογικών ιδιοτήτων, απαραίτητων για τη διατήρηση της δομής και της λειτουργίας τους. Κυκλοφορώντας πλέον ως ελεύθερη ρίζα, το υπεροξείδιο βρίσκοντας και ένα ιόν υδρογόνου θα δώσει τελικά το πολύ δραστικό υπεροξείδιο του υδρογόνου. Εκεί ακριβώς αρχίζει η αποδόμηση του εχθρού. Από τη συνάντηση του δισθενούς χαλκού με το υπεροξείδιο του υδρογόνου προκύπτει μονοσθενής χαλκός καθώς επιστρέφεται ένα ηλεκτρόνιο στον χαλκό και δύο ρίζες υδροξυλίου, που επιτίθενται πάραυτα και αυτές. Γίνονται χειροβομβίδες που ανατινάζουν το RNA του μολυσματικού εισβολέα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μολυσματικών βακτηρίων αρκεί η άμεση δράση του πιο ενεργού δισθενούς και η κάπως πιο καθυστερημένη του μονοσθενούς χαλκού.

Το 2014 λοιπόν, πέρα από τα βακτήρια, στην ερευνητική ομάδα του Σαουθάμπτον έψαξαν για την επίδραση διαφόρων επιφανειών σε έναν ιό, τον πολύ οδυνηρό για τον άνθρωπο Norovirus, τον ιό που προκαλεί άμεσα γαστρεντερίτιδα. Εξετάστηκε η επίδραση σε αυτόν υλικών όπως: χαλκός, Τεφλόν, PVC, κεραμικά πλακάκια, γυαλί, ανοξείδωτος χάλυβας. Ο ιός σε όλες αυτές τις επιφάνειες, πλην του χαλκού, διατηρούσε τη δύναμη προσβολής του, που ήταν δύο ολόκληρες εβδομάδες. Στον χαλκό άντεχε μόλις 2 ώρες. Οσον αφορά τα κράματα του χαλκού αποδείχθηκε ότι όσο περισσότερος χαλκός τόσο καλύτερα

0 Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

© [τρέχουσα χρονιά] Ergasia-Vres

CONTACT US

Μπορείτε να μας στείλετε ένα email και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

Sending

Schmuck Anhänger Epoxidharz Resin

Epoxidharz Resin . 

Epoxidharz gegossen worden. Verschiedene Farben und Größen, und noch anderen Modeschmuck finden Sie in meinem Shop.


Privatverkauf - keine Garantie oder Rücknahme!

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account

Αρέσει σε %d bloggers: