Οι πέντε πιο επικίνδυνες εθιστικές ουσίες στον κόσμο!

Proslípseis
41 προσλήψεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας
06/08/2019
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Πώς γίνεται η αίτηση
07/08/2019

Μια ομάδα ειδικών συναντήθηκε το 2007 για να δημοσιεύσει μια μελέτη στο Lancet σχετικά με τις πλέον εθιστικές ουσίες που υπάρχουν. Για να γίνει αυτό, ανέπτυξαν μια κλίμακα που θα μπορούσε να μετρήσει την επίδραση των διαφόρων ουσιών. Τις εξέτασαν υπό το πρίσμα τριών παραγόντων:  η ευχαρίστηση, η ψυχολογική εξάρτηση (πόνοι, η ευερεθιστότητα κ.λπ.) και η σωματική εξάρτηση (συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, ναυτία κ.λπ.). Αξιολόγησαν κάθε ουσία σε μια κλίμακα από 0-3, όπου το 3 ήταν το πιο εθιστικό και 0 το λιγότερο.

Οι πέντε κορυφαίες εθιστικές ουσίες:

  • Ηρωίνη 3
  • Κοκαΐνη 2.4
  • Νικοτίνη 2.2
  • Βαρβιτουρικά 2
  • Αλκοόλ 1.9

Μια μελέτη του 2010 στο Lancet εξέτασε τα πιο εθιστικά ναρκωτικά και τα ταξινόμησε με διαφορετικό τρόπο: αυτά που βλάπτουν περισσότερο όχι μόνο τους χρήστες, αλλά και την οικογένειά ή την κοινότητα τους.

Μέλη της Ανεξάρτητης Επιστημονικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά και ειδικοί συναντήθηκαν σε ένα εργαστήριο για να βαθμολογήσουν 20 ναρκωτικά με 16 κριτήρια: εννέα σχετίζονται με τις βλάβες που επιφέρει μια ουσία στο άτομο και επτά που σχετίζονται με όσα προκαλούν σε άλλους.

Για παράδειγμα, οι συνέπειες στους χρήστες συμπεριλάμβαναν φυσικό κόστος, ψυχολογικά ζητήματα και απώλεια σχέσεων και περιουσιακών στοιχείων. Οι επιπτώσεις  σε άλλους περιλαμβάνουν λιγότερο προφανή πράγματα, όπως το οικονομικό κόστος, τα ποσοστά εγκληματικότητας και οι οικογενειακές αντιξοότητες που οφείλονται στην εξάρτηση ενός ατόμου. Οι ουσίες βαθμολογήθηκαν από 100 σημεία και τα κριτήρια σταθμίστηκαν για να δείξουν τη σχετική σημασία τους.

Τα ναρκωτικά που η μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι είναι τα πιο επιβλαβή για τα άτομα ευθυγραμμίζονται στενά με τη μελέτη του 2007. Στην κατηγορία αυτή, η ηρωίνη (βαθμολογία 34), η κοκαΐνη -κρακ (37) και η μεθαμφεταμίνη (32) ήταν οι πλέον επιβλαβείς για τους ανθρώπους που τις έλαβαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: